top of page
התגברות על קשיים בימי משבר: איך אבחון אקיומאץ' יכול לעזור להתמודד עם אתגרי השביעי באוקטובר
מאז השביעי באוקטובר, ישראל עוברת משברים אישיים וארגוניים קשים. אבחון אקיומאץ' יכול לעזור לכם להבין את דפוסי החשיבה שלכם ולהפוך את המשבר להזדמנות לצמיחה אישית ומקצועית.
כמעט שנה עברה מאז השביעי באוקטובר, שבו חווינו את אחד האירועים המשמעותיים והכואבים ביותר בהיסטוריה של ישראל. המציאות השתנתה לבלי הכר, עם 101 חטופים שעדיין מוחזקים במנהרות חמאס, והמלחמה מתמשכת ללא קץ באופק. השבוע, ניחמתי זוג מקסים ששכל את בנם, מנהלי חברת הפקות מקצועית שאיתם אני עובד כמרצה, והלב נקרע. האירועים השפיעו על כל אחר מאתנו ללא יוצא מן הכלל. מנהלים שהולכים למילואים ממושכים, נשים שמתמודדות עם השילוב המאתגר בין משפחה לעבודה, משפחות שפונו מבתיהן ואנשים שחיים תחת איום מתמיד של אזעקות וממ"דים.
במאמר זה אציג איך אבחון אקיומאץ' המבוסס מדעי המוח יכול לעזור להתמודד עם משברים וטריגרים שנוצרו בעקבות השביעי באוקטובר ואירועים אחרים. האבחון מזהה 49 דפוסי חשיבה אוטומטיים ובכך מסייע לאנשים להבין את הדרך בה המוח שלהם פועל ומתמודד בעיתות של משבר ובשגרה. הבנת דפוסים אלה תאפשר לך להכיר טוב יותר את עצמך, את הדרך בה אתה מקבל החלטות ולהתמודד בצורה מיטבית עם האתגרים השונים – הן בחיים האישיים והן במסגרת הארגונית. פיתוח מודעות מודעות להרגלי החשיבה הלא מודעים מסייע ליצור שינוי שיביא לתוצאות אפקטיביות בחיים האישיים ובקריירה.
מה זה אבחון אקיומאץ'?
אבחון אקיומאץ' הוא כלי מדעי שמזהה את דפוסי החשיבה האוטומטיים שלנו, ומאפשר הבנה אובייקטיבית של עצמנו. ללא אבחון כזה, אנו נשענים על ניחושים ואינטואיציות, שעלולים להוביל לפער בין איך שאנחנו תופסים את עצמנו לבין המציאות. כשאין התאמה מדויקת בין הכלים לדפוסי החשיבה, ההתנהלות שלנו אינה אפקטיבית, ואנו לא מגיעים לתוצאות הרצויות.
אני מזמין אותך לקרוא את הדוגמאות במאמר הנוכחי ולבדוק עם איזה דפוס חשיבה אתה מזדהה. כך תוכל להבין איך הם משפיעים על התמודדות עם משברים עד שתבצע אבחון אובייקטיבי שיספק תובנות מדויקות.
Internal vs. External: כיצד אתה מקבל החלטות?
כאשר מתמודדים עם מצבי לחץ, דפוס חשיבה מרכזי שניתן לאתר באמצעות אבחון אקיומאץ' הוא דפוס מיקוד פנימי (Internal) לעומת מיקוד חיצוני (External).
Internal: אנשים עם מיקוד פנימי מסתמכים על תחושותיהם האישיות והפנימיות כדי לקבל החלטות, גם כאשר סביבם מתרחשים אירועים קשים. לדוגמה, מנהל חברה עשוי להחליט לנהל את החברה בהתאם לדרכו, מבלי להיכנע ללחצים חיצוניים, אפילו בזמן משבר חיצוני.
External: לעומת זאת, אנשים עם מיקוד חיצוני נוטים לשים דגש על הדעות והמידע שמסביבם. הם עשויים להרגיש לחוצים יותר, כי החלטותיהם תלויות בחיזוקים והכוונה מהסביבה. לדוגמה, עובד בחברה עשוי להרגיש אבוד או חסר וודאות כשהוראות ברורות לא ניתנות מבחוץ.
אסטרטגיות להתמודדות:
מיקוד פנימי: אם אתה נוטה ל-Internal, חשוב לפתח את היכולת להקשיב לעצמך תוך שמירה על גמישות להתייעץ עם אחרים במצבים קריטיים.
מיקוד חיצוני: אם אתה נוטה ל-External, שים דגש על בניית סביבה תומכת ומקורות חיצוניים אמינים שיעזרו לך בקבלת החלטות.
Towards vs. Away From: מה מניע אותך לפעול?
מוטיבציות הן חלק מרכזי באופן בו אנו מתמודדים עם אתגרים. האם אתה נמשך להגשמת מטרות או שאתה מונע מהצורך להימנע מסיכונים? זהו דפוס שמכונה Towards vs. Away From.
Towards: אנשים עם מוטיבציה לעבר מטרות יתמקדו בהישגים ובתוצאות חיוביות גם בתקופות מאתגרות. לדוגמה, מנהל בחברה עשוי ליזום פרויקטים חדשים למרות המצב הקשה כדי לשמור על התקדמות הארגון.
Away From: לעומת זאת, אנשים עם נטייה להימנע יתמקדו בהתרחקות מהסיכונים וממצבים בעייתיים. עובד יכול להעדיף להימנע מלגעת בפרויקטים חדשים, ולנסות לשמור על יציבות בתפקידו הקיים.
אסטרטגיות להתמודדות:
לעבר מטרות: אם אתה נמשך ל-Towards, הצב לעצמך מטרות ריאליות קצרות-טווח שיכולות להניע אותך קדימה גם בתקופה של חוסר ודאות.
להתרחק מבעיה: אם אתה נוטה ל-Away From, חשוב לזהות היכן יש הזדמנויות לצמצום סיכונים תוך שמירה על צמיחה והתקדמות.
General vs. Specific: איך אתה רואה את התמונה?
דפוס החשיבה של גלובלי לעומת ממוקד פרטים (General vs. Specific) משקף כיצד אנו מעבדים מידע.
General: אנשים בעלי נטייה לחשיבה גלובלית יחשבו על ההשלכות הרחבות של המצב הנוכחי וינסו להכניס אותו לפרספקטיבה גדולה יותר. לדוגמה, מנכ"ל עשוי להתמקד בהשלכות האסטרטגיות הרחבות על החברה בטווח הארוך.
Specific: לעומת זאת, אנשים המתמקדים בפרטים עשויים להרגיש בטוחים יותר כשהם מקדישים תשומת לב לפתרון בעיות קונקרטיות. עובד בחברה עשוי להתמקד בפתרונות המיידיים כדי להבטיח את הביצועים היומיומיים.
אסטרטגיות להתמודדות:
גלובלי: אם אתה נוטה ל-General, חשוב שלא תתעלם מהפרטים הקטנים ותמצא איזון בין החשיבה הרחבה לעשייה היומיומית.
פרטים: אם אתה נוטה ל-Specific, חשוב להרים את הראש ולהסתכל על המצב גם בהקשר הרחב יותר כדי שתוכל לקבל החלטות מאוזנות.
Self vs. Others: מה המיקוד שלך – אני או הסביבה?
במצבי משבר, דפוס Self לעומת Others משפיע רבות על האופן בו אנו מתמקדים בעצמנו לעומת אחרים.
Self: אנשים ממוקדי Self שמים דגש על הצרכים האישיים שלהם ועל התמודדות עם האתגרים האישיים. לדוגמה, מנהל ינסה להבטיח שהוא מגן על בריאותו הנפשית והפיזית כדי להתמודד עם הלחצים.
Others: לעומתם, אנשים ממוקדי Others יעסקו בצרכים של הסובבים אותם. לדוגמה, מנהל עשוי להשקיע את כל מרצו בתמיכה בצוות שלו ולדאוג לרווחתם של העובדים.
אסטרטגיות להתמודדות:
Self: אם אתה ממוקד בעצמך, חשוב לשתף את הקרובים אליך ולבקש תמיכה בעת הצורך, כדי לא להתבודד.
Others: אם אתה נוטה ל-Others, זכור שגם הדאגה שלך לעצמך היא חלק מההצלחה שלך בתמיכה באחרים.
באמצעות אבחון אקיומאץ', ניתן להבין את דפוסי החשיבה האוטומטיים שלך, ולשפר את היכולת להתמודד עם משברים, גם בחיים האישיים וגם במסגרת הארגונית.
bottom of page